בחולים שממשיכים לסבול מתסמינים (למשל, עלייה במשקל ועייפות) למרות נורמליזציה של TSH, יש לשקול סיבות אחרות מלבד תת פעילות של בלוטת התריס במקום להגדיל את מינון הורמון בלוטת התריס על סמך תסמינים בלבד (ראה DDx).
בעוד שטיפול זה יכול להיות יעיל מאוד עבור חלק מהמטופלים
עבור אחרים עם השימוטוס, נטילת הורמון בלוטת התריס בלבד אינה מטפלת לחלוטין בגורם הבסיסי לתפקוד לקוי. חלק מהאנשים שהוסר להם חלק מבלוטת התריס צריכים גם הם ליטול תרופות. בחלק מהחולים מטפלים בפעילות יתר של בלוטת התריס על ידי הסרה כירורגית של חלק מבלוטת התריס או כולה. הטיפולים הנפוצים ביותר ליפרתירואידיזם כוללים תרופות נגד בלוטת התריס, יוד רדיואקטיבי וניתוח בלוטת התריס.
הטיפול הסטנדרטי בתת פעילות בלוטת התריס כולל שימוש יומיומי בהורמון בלוטת התריס הסינטטי לבוטירוקסין (Levo-T, Synthroid וכו'). תרופה זו דרך הפה משחזרת רמות הורמונים נאותות על ידי היפוך הסימנים והתסמינים של תת פעילות בלוטת התריס.
לאחר הסרת בלוטת התריס, התרופה תזרים הורמונים חדשים לגוף. עם זאת, תצטרך לקחת הורמון תחליף בלוטת התריס למשך שארית חייך. תת פעילות של בלוטת התריס מטופלת על ידי החלפת הורמונים שאינם מיוצרים עוד על ידי בלוטת התריס.
התרופה העיקרית המשמשת לטיפול בתת פעילות בלוטת התריס
היא נתרן לבותירוקסין (סינטרואיד, לבוקסיל ולווטרואיד), גרסה סינתטית של תירוקסין (T4), הורמון בלוטת התריס שהגוף מייצר באופן טבעי. נכון לעכשיו, הטיפול המסורתי בתת פעילות בלוטת התריס הוא צריכה יומית של הורמון בלוטת התריס עם לבותירוקסין סינתטי (T4), ליותרונין (T3), או בלוטת התריס מיובשת טבעית (T4 ו-T3) כדי לתקן רמות נמוכות. כאשר הורמון בלוטת התריס משמש לטיפול בתת פעילות בלוטת התריס, מטרת הטיפול היא לשמור על תפקוד בלוטת התריס באותו טווח כמו אנשים ללא בעיות בבלוטת התריס.
בחולים עם תת פעילות מרכזית של בלוטת התריס (כלומר
יותרת המוח או היפותלמוס), רמות T4 משמשות כקו מנחה לטיפול, ולא TSH. למרות שרופאים רבים עוקבים אחר טווחי ההתייחסות הנוכחיים של TSH לאבחון (0.4 עד 5.0 mU/L), ישנה מחלוקת ניכרת לגבי מה שניתן לאבחן ולטפל כהיפותירואידיזם ותת פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (כאשר רמות ה-T3 וה-T4 החופשיות בדם תקינות, אבל הורמון מגרה בלוטת התריס). הרמה גבוהה). בדיקת רמת תירוקסין (T4) מועילה גם לאבחון תת פעילות של בלוטת התריס.
לעוד פרטים נוספים בנושא של טיפול בבלוטת התריס לנשים עליך לגשת לאתר mkdiet.co.il
עם זאת
עצם הרגישות שלו עלולה ליצור דילמה, שכן לחלק מהמטופלים יש רמות TSH מוגברות בסרום, מה שמעיד על תת פעילות של בלוטת התריס, אך עדיין יש להם רמות הורמון בלוטת התריס תקינות, הנמדדות בתור תירוקסין חופשי (T4) או אינדקס T4 חופשי. במצב זה ישנה רמה תקינה של טרייודותירונין ותירוקסין בדם, אך מעל לרמה התקינה של TSH. בדרך כלל, הרופא שלך עשוי לבדוק תת פעילות של בלוטת התריס אם אתה מרגיש עייפות, עור יבש, עצירות ועלייה במשקל, או אם היו לך בעיות בבלוטת התריס או זפק בעבר.
ניתן לעשות זאת בדרכים רבות
וכל טיפול ספציפי תלוי בגורם למחלת בלוטת התריס שלך. בדרך כלל, טיפול זה יכול לשמש עבור חולים עם מחלת גרייבס או חולים עם גושים בבלוטת התריס הגורמים להיפרתירואידיזם. ניתוח בלוטת התריס (להסרת זפק או גידול) ו/או טיפול ביוד רדיואקטיבי (לטיפול בבלוטות בלוטת התריס, פעילות יתר של בלוטת התריס, סרטן הגרון וסרטן באזור שמסביב) עלולים גם הם לגרום להיפותירואידיזם. אי ספיקת בלוטת התריס שכיחה יותר לאחר טיפול ביוד רדיואקטיבי, אך 5-5% מהמטופלים העוברים ניתוח או תרופות נגד בלוטת התריס עלולים בסופו של דבר לפתח תת פעילות של בלוטת התריס. 6,7 גורמים פחות שכיחים להיפותירואידיזם כוללים שימוש בתרופות כמו ליתיום ואמיודרון (קורדלון)…
אי ספיקת יותרת המוח
היא הגורם להיפותירואידיזם שניוני, אך מכיוון שרמות ה-TSH במקרה זה נמוכות ולא גבוהות (ולכן הגורם הישיר לאי ספיקת בלוטת התריס), לא ניתן לאבחן בוודאות לפני ירידה ברמות הורמון בלוטת התריס מצב זה. תת פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס מתחת לנורמה ומוגדרת באופן כללי לא תתגלה.
כאשר הורמון בלוטת התריס המאוחסן משתחרר
חולים עלולים לחוות תת פעילות של בלוטת התריס למשך תקופה מסוימת (כאשר בלוטת התריס שלהם מייצרת מעט מדי הורמון בלוטת התריס) עד שהבלוטת התריס תוכל לאגור הורמון בלוטת התריס חדש. דלקת בלוטת התריס לאחר לידה – חלק מהנשים מפתחות יתר פעילות של בלוטת התריס קל עד בינוני תוך מספר חודשים לאחר הלידה, בדרך כלל נמשך חודש עד חודשיים. טיפול מוקדם יכול למנוע את הבעיות הללו, וזו הסיבה שרוב התינוקות בארצות הברית נבדקים עבור תת פעילות בלוטת התריס.
יש תינוקות שנולדים עם בלוטת התריס לא מפותחת או פגומה
תת פעילות בלוטת התריס לא מטופלת יכולה להשפיע הן על האם והן על התינוק. עם זאת, תרופות לבלוטת התריס יכולות לסייע במניעת בעיות וניתן ליטול אותן בבטחה במהלך ההריון. מכיוון שתתירואידיזם עלול לגרום לבעיות פוריות, נשים שמתקשות להיכנס להריון נבדקות לעיתים קרובות לבעיות בבלוטת התריס.
אם לא מטופל
יתר פעילות בלוטת התריס עלול לגרום לבעיות לב, עצמות, שרירים, מחזור ופוריות חמורות. לטפל בהיפרתירואידיזם. אם בלוטת התריס שלך מייצרת יותר מדי הורמון בלוטת התריס, תפתח יתר פעילות בלוטת התריס. במקרים הקלים ביותר, פעילות יתר של בלוטת התריס עשויה שלא לגרום לתסמינים ברורים. עם זאת, בחלק מהחולים, עודף הורמון בלוטת התריס והשפעותיו על הגוף עלולות לגרום לתוצאות חמורות.
בלוטת התריס היפואקטיבית
הנקראת גם בלוטת התריס היפואקטיבית, משפיעה על נשים לעתים קרובות יותר מאשר גברים. לרוב משפיעה על נשים בגיל העמידה, אך יכולה להופיע אצל גברים וילדים כאחד. זה עשוי להיות קיים בלידה (בדרך כלל תת פעילות בלוטת התריס) ויכול להתפתח עם הגיל (לעתים קרובות לאחר גיל המעבר אצל נשים).
מחלת בלוטת התריס
היא כינוי כללי למצב שבו בלוטת התריס אינה מייצרת את הכמות הנכונה של הורמונים. בלוטת התריס שלך מייצרת בדרך כלל הורמונים השומרים על תפקוד תקין של הגוף שלך. בלוטת התריס שלך מייצרת הורמונים שעוזרים לשלוט על רבים מהתפקודים החיוניים של הגוף שלך.
כאשר בלוטת התריס אינה מתפקדת כראוי, זה יכול להשפיע על הגוף כולו. בלוטת התריס שלך אחראית לרבים מהתפקודים היומיומיים של הגוף שלך, כולל חילוף חומרים, תפקוד איברים ובקרת טמפרטורה.
בלוטת התריס
היא אחד האיברים הבודדים בגוף שסופגים יוד באופן פעיל. זה מאפשר ליוד רדיואקטיבי לפגוע באופן סלקטיבי בבלוטת התריס מבלי להשפיע על חלקים אחרים בגוף. יוד רדיואקטיבי, טיפול נפוץ ליפרתירואידיזם, הורס בהדרגה את תאי בלוטת התריס.
פחות נפוץ
תת פעילות של בלוטת התריס נגרמת על ידי יותר מדי או מעט מדי יוד במזון, או על ידי מחלות של בלוטת יותרת המוח. תת פעילות בלוטת התריס שכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים ויכולה להיות מספר גורמים וגורמים גנטיים, תזונתיים וחיסוניים. אבל תת פעילות בלוטת התריס קלה יותר לטיפול וגורמת לפחות בעיות בריאותיות חמורות מאשר יתר פעילות בלוטת התריס. לעתים נדירות נדרש ניתוח בחולים עם תת פעילות של בלוטת התריס; זה מתבקש לרוב בטיפול בהיפרתירואידיזם.
באופן דומה
זפק ומחלות מסוימות אחרות של בלוטת התריס ניתן לטפל באמצעות טיפול ביוד רדיואקטיבי. המטרה של טיפול ביוד רדיואקטיבי (למצבים שפירים) היא להרוג חלק מבלוטת התריס כדי למנוע מהזפק לגדול או לייצר יותר מדי הורמון (היפר-תירואידיזם). החלפת בלוטת התריס משמשת לטיפול באנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס, בין אם נגרמת על ידי מחלה אוטואימונית, טיפול ביוד רדיואקטיבי או כריתה כירורגית.
מטרות הטיפול בתת פעילות בלוטת התריס הן היפוך התקדמות קלינית ותיקון הפרעות מטבוליות כפי שמעידות על רמות נורמליות בדם של הורמון מגרה בלוטת התריס (TSH) ותירוקסין חופשי (T4)
תרופות סינתטיות לבלוטת התריס מכילות רק תירוקסין, והטריודוטירונין שהגוף שלך צריך מגיע מתירוקסין.